We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Kwetsbare ouderen zijn oudere mensen met een verminderde regie over het eigen leven, een complexe situatie en een zorgbehoefte.
Ouderdom komt met gebreken. Hiermee dient u te leren leven. Maar bij het leven met gebreken of problemen kunnen we u wel ondersteunen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat de behandeling en begeleiding door de verschillende zorgverleners goed op elkaar worden afgestemd. Door ook rekening te houden met mantelzorg, kan een kwetsbare oudere langer zelfstandig in de eigen omgeving blijven wonen.
Kwetsbaarheid wordt niet veroorzaakt door hogere leeftijd. Hoewel kwetsbaarheid vaker voorkomt bij het ouder worden, zijn verreweg de meeste ouderen niet kwetsbaar. Kwetsbaarheid uit zich met symptomen zoals bijvoorbeeld vallen, verlies van gewicht of van regiecapaciteit. Van alle kwetsbare ouderen heeft ongeveer een derde een vorm van (beginnende) dementie.
Heeft u een partner, familielid of vriend die tekenen van kwetsbaarheid vertonen? Dan kan goede begeleiding nodig zijn. Als huisartsenpraktijk kunnen we u hierbij helpen. Hiervoor is het zorgprogramma Kwetsbare Ouderen opgezet.
Kwetsbare ouderen hebben zorg nodig van verschillende zorgverleners. Ook ondersteunen vaak de partner, kinderen, andere familieleden, buren of vrienden de oudere als mantelzorger. In het zorgprogramma werken alle benodigde zorgverleners onderling samen, in afstemming met mantelzorg. De ondersteuning wordt zo goed mogelijk geregeld en afgestemd op de persoonlijke situatie. In het programma is aandacht voor het leren omgaan met de afname van regie en het zo goed mogelijk borgen van de noodzakelijke zorg en welzijn.
Ouderen denken niet in termen van kwetsbaarheid over zichzelf. Zij gebruiken zelden het woord “kwetsbaar” om hun situatie te beschrijven. Hun aandacht gaat vooral uit naar de kwaliteit van het leven. Ze vragen zich bijvoorbeeld af “Wat is belangrijk?”, “Waar hecht ik aan?” en “Wat geeft zin aan mijn leven?”. Dit is de reden dat de focus in het zorgprogramma op de kwaliteit van leven van een oudere ligt.
Als iemand tekenen van kwetsbaarheid vertoont, volgt een onderzoek door de praktijkondersteuner van de huisarts. Of door de wijkverpleegkundige bij de oudere thuis. Zo kan de problematiek precies in kaart worden gebracht.
De eerste personen in het behandelteam zijn de oudere zelf en de meest betrokken mantelzorger. We vinden het belangrijk dat de oudere en zijn/haar naaste(n) een actieve rol hebben in de begeleiding en behandeling. Zo denken en beslissen we gezamenlijk over de begeleiding en behandeling.
Daarnaast zijn huisarts, praktijkondersteuner en diverse andere zorgverleners betrokken in het team. Ze informeren en adviseren over mogelijkheden voor begeleiding en behandeling, over aanpassingen in de situatie en over eventuele risico’s. Ook geven ze coaching over hoe om te gaan met verlies aan regie, en hoe dit een plaats te geven in het dagelijkse leven. Gezamenlijk wordt bepaald welke begeleiding en zorg daarbij belangrijk is, wat u zelf wilt doen en welke begeleiding u nodig heeft.
De volgende zorgverleners werken samen in het zorgprogramma Kwetsbare Ouderen:
Behandelplan
In nauw overleg met u – de oudere en de meest betrokken mantelzorg – stellen we een persoonlijk behandelplan op: het individuele zorgplan. In dit behandelplan staat concreet welke zorg en ondersteuning de oudere belangrijk vindt, wat medisch noodzakelijk is, wat de oudere met de mantelzorg zelf kan doen en welke begeleiding nodig is. Ook de veiligheid in en om huis is van belang voor kwetsbare ouderen.
Fysieke, psychische en sociale factoren
In het zorgprogramma is aandacht voor zowel fysieke, als ook psychische en sociale factoren die van invloed kunnen zijn op de kwetsbaarheid van ouderen. Ook een tekort aan sociale contacten vergroot de kans op negatieve gezondheidsuitkomsten (functiebeperkingen, opname). Tijdens overleggen tussen de oudere zelf (en zijn/haar mantelzorger) en meerdere betrokken zorgverleners komen dit soort zaken aan bod.
Medicijnen
De ouderen in het zorgprogramma gebruiken vaak meerdere medicijnen en kunnen hierbij problemen ervaren. Een medicatiebeoordeling is daarom onderdeel van het zorgprogramma.
De mantelzorger is nauw betrokken bij het wel en wee van de patiënt en neemt vaak veel zorg en planning van de kwetsbare oudere over. Het is een algemeen bekend dat deze chronische begeleiding een forse taak is. Zeker als dit geschiedt door een oudere, mogelijk ook chronisch zieke partner of door een werkend kind of buur.
Het is voor alle betrokkenen van groot belang dat de mantelzorger deze taak goed kan volbrengen en er niet onder gebukt gaat. Om dit te steunen bestaat in vrijwel elke gemeente het Steunpunt mantelzorg. Dit is een faciliteit van het gemeentelijke WMO-loket, bedoeld om deze betrokken groep mensen te ondersteunen. Hier kunt u hulp en uitleg vragen. Bekijk de pagina ‘In de wijk’ en ontdek met welke disciplines in de wijk we samenwerken op het gebied van welzijn en gezondheid.
Deelname aan het zorgprogramma Kwetsbare Ouderen valt onder de basiszorg. Nadat het vermoeden van kwetsbaarheid is vastgesteld, worden alle consulten van huisarts en praktijkverpleegkundige vergoed. Ook de benodigde overige zorg door bijvoorbeeld de diëtiste worden vergoed.
Aan een aantal onderdelen van het zorgprogramma zijn wel kosten verbonden: