We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Lees hieronder welke diensten we aanbieden naast onze reguliere huisartsenzorg.
Op dit moment is het nog niet mogelijk om gebruik te maken van beeldbellen.
Het wordt steeds duidelijker dat wij zelf medeverantwoordelijk zijn voor de loop van ons leven. Hierbij kan het zinvol zijn om op tijd na te denken over wat u wel en wat u niet wilt in geval het leven een onverwachte wending neemt ten aanzien van uw gezondheid. Het is daarom erg belangrijk om uw wensen over zorg en levenseinde op tijd duidelijk te maken bij uw naasten, uw huisarts en eventueel uw behandelend specialist. U kunt bijvoorbeeld uw wensen rondom wel of niet reanimeren en euthanasie vastleggen. Het is ook mogelijk om uw wensen vast te leggen over levensverlengende zorg zoals bijvoorbeeld een opname op de Intensive Care en de keuze om u wel of niet te beademen.
Om u te helpen bij deze vragen en beslissingen kunt u een aantal websites met extra informatie bezoeken. Deze websites vindt u hieronder. Daarnaast is het belangrijk om de daad bij het woord te voegen: bespreek uw overwegingen met uw naasten en uw arts. En laat dit waar mogelijk vastleggen.
Als u weet wat u wilt, of als u twijfelt en het nog eens wilt bespreken, kunt u een afspraak maken met uw arts. Als u al een keuze heeft gemaakt kunt u hieronder wilsverklaringen downloaden en invullen. Deze kunt u vervolgens uitprinten en meebrengen bij het bezoek aan uw arts. Uw arts bewaart uw gegevens in uw dossier zodat hij of zij deze gegevens heeft op het moment dat het nodig is. Als u vragen heeft over reanimatie, euthanasie of behandelverbod dan kunt u dit ook met uw arts bespreken. Wilsverklaringen dienen elke vijf jaar opnieuw te worden ondertekend. In geval van dementie moet dit jaarlijks gebeuren.
Wilt u graag hulp bij uw keuze? Dan kunt u deze keuzehulp van Thuisarts.nl gebruiken.
Hieronder vindt u enkele websites waarop u extra informatie kunt vinden.
In Nederland kennen we drie bevolkingsonderzoeken naar kanker. Deelname aan een bevolkingsonderzoek is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet. Heeft u klachten? Neem dan altijd contact op met uw huisarts en wacht niet op het bevolkingsonderzoek.
Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Het bevolkingsonderzoek nodigt vrouwen tussen 30 en 60 jaar, vijf keer uit voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. U ontvangt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 50 en 60 jaar bent.
Na ontvangst van de uitnodiging maakt u een afspraak voor een dag dat u niet ongesteld bent. Bij ons in de praktijk is het gebruikelijk dat de assistente het uitstrijkje maakt. U mag natuurlijk aangeven wanneer u liever heeft dat de huisarts het uitstrijkje maakt (bijvoorbeeld als er bijkomende klachten zijn).
Op de website van het bevolkingsonderzoek en op thuisarts.nl vindt u hier meer informatie over.
Vrouwen worden vanaf hun 50e tot en met hun 75e tweejaarlijks opgeroepen voor een mammografie (röntgenfoto van de borsten). De oproepen lopen via de GGD en krijgt u thuisgestuurd. Indien de foto uitwijst dat er verder onderzoek moet plaatsvinden ontvangt u (en de huisarts) hiervan bericht. De huisarts kijkt dan samen met u wat er verder gebeuren moet.
Op de website van het bevolkingsonderzoek en op thuisarts.nl vindt u hier meer informatie over.
Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt aangeboden door de overheid aan mensen van 55 tot en met 75 jaar. Het onderzoek gebeurt met een ontlastingtest. U krijgt het testpakket thuisgestuurd. In een antwoordenvelop stuurt u een buisje met wat ontlasting op. Uw ontlasting wordt onderzocht in een laboratorium. Daar wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Als er bloed in uw ontlasting wordt gevonden is er verder onderzoek nodig. Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar.
Op de website van het bevolkingsonderzoek en op thuisarts.nl vindt u hier meer informatie over.
Het programma Coaching op Leefstijl (CooL) is een Geïntegreerde Leefstijl Interventie (GLI) die de afgelopen jaren zijn meerwaarde heeft bewezen. De leefstijlcoach begeleidt deelnemers tijdens het programma naar een gezonder leven. Het programma bestaat uit advies en begeleiding op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en (leefstijl)gedrag. Het is gericht op langetermijngedragsverandering bij mensen met (een hoog risico op) een chronische aandoening. Het programma kent naast een intake en een aantal groepsbijeenkomsten ook individuele consulten en evaluatiegesprekken. Het programma bestaat uit een basisprogramma (12 maanden) en een optioneel onderhoudsprogramma (12 maanden).
Waarom is het noodzakelijk?
Studies laten zien dat de leefstijlcoach een belangrijke rol kan vervullen als verbindend element in de keten ten aanzien van de aanpak van obesitas in Nederland. De leefstijlcoach kan deelnemers laagdrempelig begeleiden naar duurzame gedragsverandering en professionals in het zorgdomein en het publieke domein met elkaar verbinden.
Deelnemers blijken na deelname aan het CooL-programma meer te bewegen, minder te zitten en ze zijn gezonder gaan eten. Extrinsieke motivatie is verminderd en intrinsieke motivatie ten aanzien van gezonder voedings- en beweeggedrag is versterkt. De gerapporteerde kwaliteit van leven is significant toegenomen bij de deelnemers.
Wat is onze rol?
Onze huisartsen en/of praktijkondersteuners kunnen u als patiënt zowel binnen als buiten een zorgprogramma verwijzen naar een leefstijlcoach. Deze leefstijlcoach stemt met de praktijk af op welke wijze deelnemers geworven worden.
Vergoeding
De GLI is per 1 januari 2019 in het basispakket opgenomen. Dit betekent dat patiënten die voldoen aan de criteria gratis kunnen deelnemen aan het CooL-programma.
In onderstaande video leert u meer over de GLI.
Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig. Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden. Die mensen krijgen via hun huisarts een uitnodiging om in het najaar een gratis griepprik te halen. Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) beslist wie er een gratis griepprik aangeboden krijgen. Dit doet het ministerie op advies van de Gezondheidsraad. Na zo’n advies wijzigt de doelgroep soms.
Klink hieronder op de link om te kijken of u in de doelgroep valt.
Als u buiten deze categorieën valt en toch gevaccineerd wilt worden, geldt dat de overheid deze vaccinatie niet vergoedt. Voor de kosten kunt u contact opnemen met de assistente.
In de praktijk worden enkele kleine chirurgische ingrepen gedaan, zoals het verwijderen van moedervlekken, vetbultjes, wratten, et cetera. Ook behandelen we ingegroeide teennagels.
Voordat de ingreep kan plaatsvinden moet het eerst door de huisarts beoordeeld worden, waarna u een afspraak kunt maken.
Voor de volgende onderzoeken kunt u ook bij ons terecht:
Voor bloedafname kunt u op werkdagen van 7.30 uur tot 12.00 uur terecht bij de regionale bloedafnamedienst bij Fysionova aan de Loop 42 in Oirschot. Bloedafname is alleen mogelijk op afspraak. U kunt zelf een afspraak maken via www.diagnostiekvooru.nl of door te bellen naar +31 88 214 11 49.
Afgeven van zakjes lichaamsmateriaal (urine, ontlasting en dergelijke) kan zónder afspraak. Er staat hiervoor een speciale box op de prikpost DVU.
24-uurs bloeddrukmeting
De praktijk heeft de beschikking over een geavanceerd apparaat waarmee gedurende 24 uur de bloeddruk kan worden gemeten. Deze vorm van bloeddrukmeting wordt als de meest betrouwbare meetmethode voor de bloeddruk in de huisartsenpraktijk beschouwd. Het is gebleken dat de bloeddruk op het spreekuur bij de arts vaak hoger is dan thuis. De assistente sluit de apparatuur aan om deze de volgende dag weer af te koppelen en door de computer uit te laten lezen.
Leenmeter
Omdat een thuismeting het meest betrouwbaar is, heeft de praktijk een aantal leenmeters ter beschikking gesteld. Naast de leenmeter ontvangt u van ons een lijst waarop u de metingen kunt noteren. Het is de bedoeling dat u zes dagen achtereen de bloeddruk in de ochtend en in de avond twee keer meet. Hierdoor krijgen we een goed beeld van uw gemiddelde bloeddruk.
Kijk op thuisarts.nl voor meer informatie.
Voor onderzoek naar een acute ontsteking, bijvoorbeeld bij blinde darm of bronchitis/longontsteking, worden de CRP-testen op de praktijk gedaan.
Al onze artsen zijn gekwalificeerd in het beoordelen van de huid met behulp van een dermatoscoop. Indien nodig overleggen zij met de dermatoloog waardoor een bezoek aan het ziekenhuis vaak niet nodig is. Op thuisarts.nl vindt u meer informatie over zelfcontrole van de huid.
De dopplermeting is bedoeld om te bepalen in hoeverre de patiënt een bloedvatvernauwing heeft. Met name de bloeddoorstroming naar de benen kan er goed mee worden bepaald.
De praktijk heeft eveneens de beschikking over een mobiel apparaat waarmee een volledig ECG (hartfilmpje) kan worden gemaakt.
In de praktijk is het verder mogelijk de longfunctie nauwkeurig te bepalen (spirometrie). Dit is van belang voor patiënten met astma of met een andere vorm van (chronische) benauwdheid door een longziekte (COPD). Het onderzoek geeft aanwijzingen welke behandeling het best kan worden toegepast en of de medicijnen effect sorteren.
Denkt u dat u misschien een soa heeft? Blijf er dan niet mee rondlopen maar laat u testen om het zeker te weten.
Een goede reden om te laten testen kan zijn:
Via MijnGezondheid.net of de MedGemak app kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. Samen wordt er gekeken welke soa's onderzocht moeten worden. De afspraak bij de huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten van de soa-test vallen onder uw eigen risico.
Gaat u liever niet naar de huisarts? U kunt ook bij de GGD terecht voor een gratis soa-test. Zie onderstaande link voor meer informatie.
U kunt er ook voor kiezen om online een anonieme soa-test te kopen via Testalize.me. Via deze website is het alleen mogelijk om onderzoek te doen naar Chlamydia, Gonorroe en Mycoplasma. De testen van Testalize.me zijn net zo betrouwbaar als een test via de huisarts en worden ook door de GGD gebruikt.
Als u klachten bij het plassen of in de onderbuik heeft en bijvoorbeeld denkt aan een blaasontsteking, dan kunt u in de ochtend uw urine afleveren op de praktijk voor verder onderzoek. Deze urine moet dan bij voorkeur voor 10:00 uur ingeleverd zijn zodat we, indien nodig, na een eerste oriënterende check-up nog verder onderzoek kunnen inzetten. Het is van belang dat u niet direct de eerste straal opvangt, maar eerst wat urine weg laat lopen voordat u de resterende urine in een schoon potje opvangt (een zogenaamde 'gewassen plas'). Breng de urine bij voorkeur binnen twee uur naar de praktijk. Als dit niet mogelijk is kunt u de urine maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.
Een betrouwbare zwangerschapstest kunt u makkelijk zonder recept halen bij de drogist of apotheek. Bent u zwanger? Neemt u dan contact op met de verloskundige. De verloskundige begeleidt u tijdens uw zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd. Zij houdt in de gaten of de zwangerschap goed verloopt, maar ook hoe het met u persoonlijk gaat. Op thuisarts.nl vindt u alvast belangrijke adviezen.
Bent u ongewenst zwanger? Neemt u dan contact op met de huisarts. Op thuisarts.nl vindt u hier meer informatie over.
Tegenwoordig kijken we breder naar gezondheid. Gezondheid is meer dan niet ziek zijn en mensen zijn meer dan wat ze mankeren. Als we focussen op ziekte dan gaat alle aandacht uit naar klachten en gezondheidsproblemen en hoe we die kunnen oplossen of weg kunnen krijgen. Mensen hebben het in zich om zich aan te passen aan dingen die in hun leven veranderen en zijn in staat om een leven te leiden dat betekenis voor hen heeft!
Benieuwd naar uw positieve gezondheid? Vul op MijnPositieveGezondheid.nl de test in.
Indien u van plan bent een reis naar het buitenland te maken, dan kan het zijn dat u vaccinaties en medicatie nodig heeft ter voorkoming van malaria. In onze praktijk houden wij hiervoor speciale reizigersconsulten. Tijdens deze consulten zult u geïnformeerd worden over welke vaccinaties noodzakelijk zijn en krijgt u adviezen die gelden voor het land en de streek van bestemming. Aan dit reizigersadvies zijn kosten verbonden.
Om een goed reisadvies te kunnen geven wordt u verzocht om het onderstaande intakeformulier te downloaden, in te vullen en te mailen naar info@mcdeplataan.nl. Na ontvangst van het formulier neemt een assistente telefonisch contact met u op. Let op! Het is belangrijk dat u tijdig en zo volledig mogelijk het formulier invult, omdat sommige vaccinaties een aantal weken voor vertrek gezet dienen te worden.
Indien u patiënt bent in onze praktijk, kunt u bij ons terecht voor een Rijbewijskeuring B. Voor verdere informatie en kosten kunt u contact opnemen met de praktijk.
Stoppen met roken is belangrijk. Zowel voor u als voor de mensen om u heen. Maar hoe gaat dat stoppen precies, en wat gebeurt er daarna? Wat of wie kan u helpen, en hoe houdt u het niet-roken vol? Onze praktijkondersteuners kunnen u hier op verschillende manieren mee helpen. Wilt u meer weten over stoppen met roken dan kunt u de praktijkondersteuner bereiken via de assistente.
De nota voor alle huisartsgeneeskundige behandelingen worden door ons rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Huisartsenzorg valt onder de basisverzekering en gaat niet ten koste van uw eigen risico. Voor patiënten die niet bij ons zijn ingeschreven geldt het passantentarief. U ontvangt na afloop van het consult een nota. Deze kunt u bij uw eigen zorgverzekeraar indienen.
Niet verschenen zonder bericht
Het komt helaas regelmatig voor dat een patiënt een afspraak maakt op het spreekuur (arts/praktijkondersteuner/verpleegkundig specialist/doktersassistente) en vervolgens niet op het spreekuur verschijnt of niet tijdig afzegt. Hiermee gaat voor ons onnodig veel tijd verloren. Deze verloren tijd gaat ten koste van andere patiënten, die ook graag een afspraak willen maken. Als u de afspraak niet door kunt laten gaan, vragen wij u vriendelijk 24 uur van tevoren de afspraak af te bellen. Een andere patiënt kan dan in uw plaats ingepland worden.
Wat gebeurt er als u niet afzegt?
Als u niet komt zonder af te zeggen krijgt u in uw medisch dossier een aantekening hierover en zijn wij genoodzaakt u een schadevergoeding in rekening te brengen.
LET OP: deze nota wordt niet door uw zorgverzekeraar vergoed. De kosten voor het niet verschijnen op een afspraak of niet tijdig afbellen bedragen 25 euro.
Gezien het feit dat dit niet meer incidenteel gebeurt, maar regelmatig, hebben wij ons genoodzaakt gezien, conform de landelijke richtlijn van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), deze regel in te voeren.